Sami to raději nezkoušejte aneb Proč se při prodeji nemovitosti spolehnout na profesionální makléře

Možné nadcházející ochlazení realitního trhu je pro mnohé majitele nejvhodnější dobou pro prodej nemovitosti. Obecně lze očekávat, že se bude prodlužovat průměrná doba prodeje nemovitostí a tlak na prodávající, aby snižovali nabízené ceny. Samoprodej nemovitosti skýtá řadu úskalí, které si řada majitelů neuvědomuje nebo nepřipouští. Profesionální makléři si umí s takovými situacemi poradit.

Tlak na cenu

Pokud je nemovitost v nabídce déle, bude prodávající vždy čelit tlaku na cenu, kterému snadno podlehne. Obzvlášť se tak stává, pokud se nachází v situaci, kdy potřebuje nemovitost rychle prodat. Výhodou profesionálního makléře je zpravidla koncentrace poptávek po typu nemovitostí, na něž se specializuje a dokonalá znalost současné tržní situace. Makléř je schopen rozpoznat, kdy je tlak na cenu oprávněný a kdy se jedná pouze o spekulativní pokusy kupujících.

Příprava smluvní dokumentace a právní pomoc

Prodej nemovitosti s sebou nese řadu právních úskalí. Procesních chyb se prodávající dopouští především u spoluvlastněných nemovitostí (například u společného jmění manželů či vlastnictví jen určitého podílu na nemovitosti). Zkušený makléř nikdy neopomene na správnou posloupnost kroků – např. vždy nabídnout prodej podílu nejprve ostatním spolumajitelům, než půjde do volného prodeje. Renomované realitní kanceláře mají vždy k dispozici tým právních poradců, kteří zajišťují dohled nad vytvářením veškeré dokumentace. Je nanejvýše vhodné se při prodeji nemovitosti spojit s právníkem disponujícím dlouholetou a hlavně pravidelnou praxí. Nezapomeňme, že může být velký rozdíl u kvality dokumentace právníka, jenž řeší prodej nemovitosti 2x ročně, nebo 10x týdně.

Špatná příprava k prodeji

Každá prodávaná nemovitost si zaslouží pořádnou přípravu předtím, než se ocitne na realitních portálech. Na první pohled neudržovaný byt si přímo říká o slevu. Precizním úklidem vše pouze začíná. Kvalitní makléř nikdy nepodcení tzv. homestaging, čili přípravu bytu na focení. Homestaging dokáže i ze staršího domu udělat hvězdu nabídky, pokud je profesionálně připraven. Kvalitu realitní kanceláře mj. poznáte i podle kvality fotografií v její nabídce. Dobrý makléř má k dispozici vždy dobrého fotografa. Použití širokoúhlých objektivů a focení ze stativu umožňující dlouhé expozice fotografií mohou tvořit opravdu markantní rozdíl na celkovém dojmu z nemovitosti.

Nesprávně zvolená inzerce

Zkušený makléř ví, kdy, na jakých portálech a jak prodej nemovitosti propagovat. Umí inzerát zviditelnit, aby nezapadl mezi ostatními nabídkami. Dokáže správně odhadnout prodejní cenu, za níž lze očekávat dostatečný objem zájemců a dokáže čelit případným neoprávněným tlakům na slevu, jak již bylo zmíněno výše.